Informatie
Privacyverklaring
ANBI-status
LET OP: vanwege het overlijden van één van onze vrijwilligers en de begrafenis is het museum woensdag 21 augustus gesloten.
Tijdens de bouw van de huidige supermarkt en het appartementencomplex op de plaats waar vroeger de gymzaal stond, zijn veel archeologische vondsten gedaan. Hieronder een aantal insignes. Insignes zijn volkse sieraden uit de periode van de dertiende tot het midden van de zestiende eeuw. De meeste van deze draagspeldjes zijn met behulp van een gietmal gegoten uit een gemakkelijk te verwerken lood-tinlegering. Ze werden in grote hoeveelheden vervaardigd en verkocht en kenden een verspreiding onder alle lagen van de bevolking.
Men droeg een insigne – opgespeld of vastgenaaid op hoed, mantel of ransel – als sieraad, maar altijd mèt een bepaalde betekenis: als liefdesteken, als symbool van vroomheid of juist het tegenovergestelde. Dit afgebeelde insigne had waarschijnlijk een glazen achterkant, mogelijk spiegelend. Ook konden insignes aangeven tot welke broederschap of politieke partij iemand hoorde en werden zij verkocht als herinneringsteken op feestdagen. Men weet dat er miljoenen pelgrimstekens moeten zijn geweest. Pelgrims kochten ze als aandenken in de bedevaartplaatsen die zij bezochten of op kerkelijke hoogtijdagen.
Tijdens het maken van de bouwput aan de Clasinastraat en bij het verzamelen van de grond in het gronddepot te Kruiningen werden heel wat objecten gevonden die ons een beter beeld geven van wat mensen in die tijd zoal bezighield. Waar mensen aan gehecht waren en wat in hun traditie belangrijk was.
Een heel bijzonder religieus insigne en daarmee een prachtige vondst! Het is te dateren omstreek 1400–1450. Het is een insigne uit Keulen, met Ursula en haar duizend maagden in het bootje (Ursula als Mantelmadonna), de Drie Koningen met Moeder en Kind erboven en Petrus op de top. De hoogte is 65 mm en de breedte is 40 mm. Deze vond Rinus Schroevers op het gronddepot in Kruiningen, waar detectorzoekers handmatig alles afgroeven. Uiteraard is dit object gemaakt vanuit de Rooms-Katholieke traditie. De beschrijving hieronder is dan ook vanuit die traditie weergegeven.