Het museum wordt vernieuwd!

Al een aantal jaren zijn we bezig met een grote herschikking van onze hele collectie. Elk jaar pakken we minstens één onderdeel van de collectie aan. We schikken, verplaatsen, vernieuwen en verbeteren.
Dit jaar richten we een kamer in met een thematentoonstelling over de zoutnering in Arnemuiden, gefocust op de 16e en 17e eeuw. Er is veel te zien over de zoutnering, bijvoorbeeld maquettes van zoutketen en oude prenten.

Vorig jaar is het visserijgedeelte helemaal op de schop gegaan. De kamers zijn opgeknapt, er zijn objecten toegevoegd en weggehaald. Alles is herschikt en er is flink geïnvesteerd in sfeer. In dit maritiem centrum is volop aandacht voor het maritieme verleden van Arnemuiden. Dat wil zeggen, de visserij en de schepen die op de Historische Scheepswerf C.A. Meerman, midden in Arnemuiden, zijn gebouwd. Ook heeft de werf een kamer in ons museum met een tentoonstelling over de Hollandse boot.

Streekdracht
Eén van de grootste projecten van de afgelopen jaren is de toevoeging van een enorme afdeling over de Arnemuidse streekdrachten. Er is door de vrijwilligers een twintigtal poppen gemaakt en aangekleed. U, als bezoeker, wordt aan de hand van scènes door de tijd geleid en u maakt kennis met de kleurrijke geschiedenis van de Arnemuidse streekdracht.

Afdeling Arnemuidse Streekdracht in het Museum Arnemuiden

Verlanding van de rede van Arnemuiden
Arnemuiden was vroeger een belangrijke havenplaats, maar het stadje ligt nu niet meer aan zee. Hoe zit dat? Bezoekers van ons museum vonden dat soms lastig te begrijpen. Daarom heeft het Museum Arnemuiden onderzoek gedaan naar de verlanding van de rede Arnemuiden. Het resultaat is verzameld en vormgegeven in een interactieve mediapresentatie. U kunt nu zelf door de tijd scrollen en het verbrandingsproces volgen middels kaarten en tekeningen.

Andere vernieuwingen

• Ook in ’t Uusje van Eine is het één en ander veranderd. Zo is er volop aandacht voor de wijkverpleegkundige en wordt het verhaal van de scholen en onderwijzers verteld. De aandachtstrekker blijft natuurlijk de 15e eeuwse kelder onder het huisje.
  • Ook de archeologische expositie is aangevuld. De lederen voorwerpen uit de bouwput van de Emté zijn geconserveerd en liggen nu ter bezichtiging. Opzienbarende zaken worden getoond. Dit is zeker de moeite waard om te bekijken. Onze gidsen zullen graag een toelichting geven.
  • Een groot aantal schilderijen, onder andere die van Prins Maurits en Prins Willem van Oranje, zijn inmiddels gerestaureerd en zien er weer als nieuw uit.
  • Een stiltekamer is in 2016 gemaakt. Centraal staan de verdronken of vermiste Arnemuidse vissers van de afgelopen 200 jaar.